Turó de la Peira

Turó de la Peira's Sports Center and layout of the interior urban block, Barcelona

- 1er Premio Internacional WAF 2019, Edificios Deportivos.

- 1er Premio Nacional Mapei 2019, Arquitectura Sostenible.

- Mención especial WAF 2019, Construcción en Madera.

- 1er Premio concurso de ideas BIMSA 2014.

- Premios Ciudad de Barcelona 2019. Arquitectura y urbanismo.

Anna Noguera

TURÓ DE LA PEIRA'S SPORTS CENTER AND LAYOUT OF THE INTERIOR URBAN BLOCK, BARCELONA


The intervention at Turó de la Peira has meant the comprehensive regeneration of an inhospitable and unstructured urban space. The concentration of the two facilities in a single building allowed to free space to create a new garden. A space of permeable surfaces, where the unleveled slopes are bridged with green slopes. A place of social relationship, preamble to the new facility. A garden that provides quality of life and serves as a support of biodiversity.

The intervention is committed to sustainability and respect for the environment from its construction to its operation.

The design of the building with passive architecture criteria together with the application of new technologies have achieved a high energy efficiency equipment. 

The main structure of the building is of prefabricated laminated wood. The main structure is particularly unusual due to the overlapping of two ample spaces with large structural spans.


The proposal places special emphasis on the perceptions that thespace transmits to the user. The natural lighting, the vegetation and the use of wood provide a warm atmosphere, away from the coldness of other similar facilities. 

Anna Noguera
Anna Noguera

In 2014 the Barcelona City Council held an architectural competition for the landscape planning of an interior urban block and a sports facility consisting of an indoor heated swimming pool and a sports court. 

The winning proposal was valued for its landscape integration of a singular greened building in an interior urban block and for its commitment to sustainability and respect for the environment.

URBAN REGENERATION WITH A GREEN INFRASTRUCTURE

The concentration of the two facilities in a single building allowed to free space to create a new garden.

A space of permeable surfaces, where the unleveled slopes are bridged with green slopes. A place of social relationship, preamble to the new facility. A garden that provides quality of life and serves as a support of biodiversity.


Anna Noguera
Anna Noguera

VOLUMETRIC INTEGRATION, THE BUILDING IS ONE FURTHER ELEMENT OF THE GARDEN

The new facility is composed by the overlap of two large spaces; Heated swimming pool on the ground floor and sports court on the upper floor.

The facade to Sant Iscle Street has an urban character, with a corner porch that extends the sidewalk and invites us to enter. 

Anna Noguera
Anna Noguera

The building minimizes its impact to the garden with a green gallery that surrounds it.

The volume is one more element of the garden, not mimicking but dialoguing with it.

Anna Noguera
Anna Noguera
Anna Noguera

NATURALIZE INTERIOR SPACES

The proposal places special emphasis on the perceptions that the space transmits to the user. The natural lighting, the vegetation and the use of wood provide a warm atmosphere, away from the coldness of other similar facilities.

The new facility is composed by the overlap of two large spaces; Heated swimming pool on the ground floor and sports court on the upper floor.

Anna Noguera
Anna Noguera
Anna Noguera

The sports court is located on the two upper floors and it is well exposed to light and garden views. The street level mezzanine allows visual communication over the pool and is where the service spaces, changing rooms and reception are located.

A semi-outdoor ramp directly connects Sant Iscle Street with the track where for sport practices and also other types of events.

ENERGY EFFICIENCY AND SUSTAINABILITY

The conception of the building with passive architecture criteria together with the application of new technologies, have achieved an energy efficient building. Recently the equipment has obtained the LEED platinum certificate.

Anna Noguera
Anna Noguera

PASIVE ARCHITECTURE

The design of the building has been carried out with passive architecture criteria. The compact and embedded volume in the ground minimizes the façade surface avoiding thermal losses.

The sports court’s climatic conditioning is based exclusively in a natural way.

Anna Noguera

There are 24 skylights and windows that open by a domotic system controlled by sensors which detect humidity, temperature, CO2 and rain.

The thermal insulation of the whole enclosure has been selectively treated according to solar orientation. The configuration of each part of the enclosure has been determined by dynamic energy simulation programs. 

Anna Noguera

USE OF HIGH EFFICIENT SYSTEMS: MONITORING AND AEROTHERMAL SYSTEM

The building has an aerothermal system that allows the recovery of heat for the production of hot water.

Se han implantado también sensores y sistemas de control que opti­mizan todas las instalaciones.


RENEWABLE ENERGY PRODUCTION

The photovoltaic panels occupy the entire roof deck and generate 95.534 kWh per year.

Anna Noguera

THE WATER RECYCLING

A large tank located in the basement collects the water from the roof for recycling and use for the entire irrigation of the green façade by means of a hydroponic system.

In the garden’s site development, draining strips at the bottom of the slopes collect rainwater to return it to the water table.

BIOCLIMATIC SPACE: GREEN FAÇADE

A green gallery surrounds the building by filtering the light and protecting from solar radiation on three of its facades. From the court, the entire green facade is totally perceived through the curtain wall, enjoying its flowering changes according to the time of the year.

The plantation system is hydroponic, chosen for its lightness, the durability of the substrate, the capacity of water retention and ease of installation. 

Anna Noguera

USE OF LOW ENVIRONMENTAL IMPACT MATERIALS 

100% PREFABRICATED LAMINATED WOOD STRUCTURE

The excellent characteristics of the wood in relation to its lifecycle, was one of the reasons for choosing the prefabricated system in laminated wood. It was also assessed its good mechanical performance, its lightness and its short construction time. 100% Certified Wood PEFC and FSC. 

Anna Noguera

PREEXISTING CONDITIONS: A HARSH AND DESOLATE URBAN ENVIRONMENT

Turó de la Peira Quarter is caracterized by the abundance of low-cost social housing from the 60's and a high density of buildings. A district with a lack of green areas and shortage of public facilities.

The urban environment prior to the intervention was an unstructured space consisting of a sum of residual spaces. A space occupied by a sports court tucked between neighboring buildings, and a pool of obsolete facilities. An urban landscape of hard pavement, concrete walls and total absence of vegetation.

Anna Noguera

Location

Sant Iscle Street 50-54, Barcelona                                          

Owner

BIMSA

Institut Barcelona Esports

Ajuntament de Barcelona

Co-architect

J.Fernandez

Floor area

4.430 m² Building + 3.952 m² Landscaping

Construction time frame

2016-2018


Photographer

Enric Duch


Collaborators

Architectural engineer: Dídac Dalmau

Structures: Manel Fernández, Ton Coll (Bernuz Fernández SLP)

Project development: Carles Rubio, Javier López, Lara Ferrer, Marc Busquets

Landscape: Anna Zahonero, Pepa Morán, Víctor Adorno

Sustainability, energy strategy, engineer: Xavier Saltó

Energy sustainability and simulations: Micheel Wassouf (Energiehaus), Oliver Style (Progetic)

Lighting designer: Susaeta Iluminación

Priced bill of quantities: Salvador Segura, Cristina Carmona (Ardèvol Consultors Associats)


Manufacturers:

EGOIN: Prefabricated Laminated Timber and CLT (Cross Laminated Timber)

HARITZ + BABILON: Green facade. Hydroponic plantation system

AISLUX: Cellular polycarbonate pannels and Policarbonate skylights

ACTIS: Multi layered insulation

ROCKWOOL: Rock wool insulation

MYRTHA POOLS: Prefabricated swimming pool hull

REYNAERS: Aluminium carpentry