Alemanys 5

Reforma integral de una vivienda en el Barri Vell de Girona.

- 1er Premio WAN awards 2011

- Finalista WAF awards 2011

- Finalista INSIDE awards 2011

- Nominada V premios NAN 2011

- Finalista Premi Catalunya Construcció 2012

Anna Noguera

THE NEW WORK DIALOGUES WITH THE OLD


The reform has been approached as a search for the most intrinsic characteristics of the original construction, and the building has been freed of additions and recent reforms, interpreting the old elements not so much through an historical perspective as through their architectural qualities.

Anna Noguera
Anna Noguera
Anna Noguera

The Alemanys 5 house is situated in the oldest part of Girona’s old district. Although it is difficult to determine the age of the building structures, the most important alteration dates from the sixteenth century.

Anna Noguera

The minimalism of the intervention suggests the austerity of past times. The new work dialogues with the old. The entry of natural light helps shape the volumes and emphasises the fluidity of the spaces. The refurbishment is resolved with very few materials: stone, wood, steel and concrete, used in their natural colours and textures.

Anna Noguera
Anna Noguera
Anna Noguera

The architectural unit consists of the body of the building and a side garden fronting onto the street. The building has two arms, the first one aligned with the street and the other with the thick interior wall. The staircase, positioned in the space in between these two bodies, acts as a pivot point from which the rest of the layout is generated.

Anna Noguera

The layout respects the logic of the existing structure to adapt it to the new functional requirements. On the ground floor, from the front door you enter the hall and a small shop. On the first floor there is an apartment, opening onto the courtyard and garden; and on the second and third floors there is a second, duplex apartment: it has the bedrooms on the lower floor, and the living room and kitchen upstairs to enjoy the views and access the rooftop terrace.

Anna Noguera
Anna Noguera
Anna Noguera

The garden, enclosed by high stone walls, has been formalised into three consecutive planes that go from hardest to softest: concrete, lawn and water. The zone contiguous to the house is in planed concrete. The plane of lawn floats above the water of the pool. It is like a dark reservoir that overflows and disappears, reflecting the neighbouring wall.

Anna Noguera
Anna Noguera
Anna Noguera
Anna Noguera
Anna Noguera

Location

Carrer dels Alemanys 5 en Girona

Owner

Privado

Floor area

594 m²

Data

2010

Photos by

Enric Duch