Alemanys 5

Reforma integral d'un habitatge al Barri Vell de Girona.

- 1er Premi WAN awards 2011

- Finalista WAF awards 2011

- Finalista INSIDE awards 2011

- Nominada V premis NAN 2011

- Finalista Premi Catalunya Construcció 2012

Anna Noguera

DIÀLEG AMB EL PASSAT


La reforma es planteja com una recerca de les característiques mes intrínseques de la construcció existent. L’edifici es despulla d’afegits, elements superficials i reformes recents, interpretant els elements antics no tant des d’una òptica històrica com des de les seves qualitats arquitectòniques.

Anna Noguera
Anna Noguera
Anna Noguera

La casa Alemanys 5 està situada en la part més antiga del Barri Vell de Girona, dins de l'àmbit de la primera muralla. Encara que és difícil determinar l'antiguitat dels cossos edificats, la reforma més important data del segle XVI.

Anna Noguera

La intervenció minimalista remet a l'austeritat de temps passats. Les noves actuacions dialoguen amb les antigues buscant el compromís entre el passat i els temps actuals. Les entrades de llum natural modelen els volums i es potencia la fluïdesa dels espais. La reforma es resol amb molt pocs materials: pedra, fusta, acer i formigó, utilitzats en els seus colors i textures naturals.

Anna Noguera
Anna Noguera
Anna Noguera

La distribució respecta la lògica de l’estructura existent per adaptar-la als nous requeriments funcionals. A planta baixa, des de la porta principal s’accedeix al vestíbul i un petit local que queda semisoterrat. A planta primera s’ubica un habitatge amb accés a pati i jardí i en plantes segona i tercera, un habitatge dúplex, amb la zona de nit en planta inferior i sala i cuina en planta superior gaudint de les vistes i el "badiu".

Anna Noguera

La distribució respecta la lògica de l’estructura existent per adaptar-la als nous requeriments funcionals. A planta baixa, des de la porta principal s’accedeix al vestíbul i un petit local que queda semisoterrat. A planta primera s’ubica un habitatge amb accés a pati i jardí i en plantes segona i tercera, un habitatge dúplex, amb la zona de nit en planta inferior i sala i cuina en planta superior gaudint de les vistes i el "badiu".

Anna Noguera
Anna Noguera
Anna Noguera

El jardí, emmarcat per alts murs de pedra, es formalitza com tres plans consecutius que van d'allò més dur pel cap alt tou; formigó, herba i aigua. La zona pavimentada contigua a la casa és de formigó rebaixat. El pla d'herba sura sobre l'aigua de la piscina. Aquesta apareix com un safareig llarg i fosc, que desborda i desapareix reflectint el mur veí.

Anna Noguera
Anna Noguera
Anna Noguera
Anna Noguera
Anna Noguera

Emplaçament

Carrer dels Alemanys 5 a Girona

Promotor

Privat

Superfície construïda

594 m²

Data de finalització

2010

Fotografies per

Enric Duch